-
1 γουρουνόπουλο 6 – 7 κιλάαλάτι, πιπέρι (αρκετό)
μισό κεφάλι σκόρδο
μισό λίτρο κόκκινο ξηρό κρασίμυρωδικά επιλογής σας: φρέσκια ρίγανη, δεντρολίβανο, δάφνη, θυμάρι, θρούμπι κ.λ.π.ΟΔΗΓΙΕΣΑπό βραδύς πλένετε καλά το γουρουνόπουλο και το στεγνώνετε. Το αλατο πιπερώνετε, και αρκετά από μέσα . Το βάζετε σε μεγάλο ταψί. Καθαρίζετε το σκόρδο και το σκορπίζετε μέσα και γύρο γύρο από το γουρουνόπουλο και μερικά μέσα στην κοιλία του, όπως και τα μυρωδικά . Ρίχνετε το κρασί στο ταψί και σκεπάζετε με αλουμινόχαρτο. Φροντίζετε ώστε το ταψί να κλειστεί καλά γύρω με το αλουμινόχαρτο ή με κάποιο καπάκι εάν το βάλετε σε γάστρα . Ανοίγετε στο αλουμινόχαρτο μερικές τρυπούλες, με κάποια οδοντογλυφίδα όσο το δυνατόν μικρότερες (για να φεύγει μικρή ποσότητα ατμού).Το βάζετε στο κάτω ράφι του φούρνου και το ψήνετε στο προθερμασμένο φούρνο 140 βαθμούς για 2 ώρες. Όταν στεγνώσει από το κρασί προσθέστε νερό ζεστό και να είναι πάντα με υγρά 2:30 ώρες για γουρουνάκι 2.5 κιλά και γύρω στις 3:45 ώρες για 5-6 κιλά.Βάζετε το ταψί στο φούρνο στους 140 βαθμούς. Ψήνετε για τόσες ώρες ανάλογα το βάρος του. Όταν ψηθεί και δεν έχει πάρει καλό χρώμα , ξεσκεπάσετε το και ανεβάστε την θερμοκρασία στου 220 βαθμούς , ψήνετε για 15 λεπτά ακόμη και στη συνέχεια κλείνετε το φούρνο. Αφήνετε λίγο να κρυώσει, το κόβετε και το σερβίρετε σε μεγάλη πιατέλα. Το κρέας του πραγματικά λιώνει είναι πεντανοστημο.Συνοδέψετε με ρύζι, ή πατάτες φούρνου και σαλάτα της εποχής, και καλό κρασί ,Καλή επιτυχία
0 σχόλια :
Δημοσίευση σχολίου